Sosyal devlet uygulamaları kapsamında devletler, çoğu zaman ekonomik anlamda da vatandaşların yanında olmak durumunda. Özellikle düşük gelir grubunda bulunan ve desteklenmesi gereken gruplara yönelik bu kapsamda daha çok faaliyet yürütülüyor. İşsizlik maaşı gibi uygulamalar da tam olarak bu politikalara örnek olarak gösterilebilir. İşte son zamanlarda birçok kişi tarafından araştırılan ve merak edilen işsizlik maaşına ilişkin detaylar!
İşsizlik Maaşı Nedir?
Kendi rızası dışında işine son verilen kişilerin almaya hak kazandıkları ve yeni bir iş bulana kadar ekonomik bir destek sunan işsizlik maaşı, İŞKUR tarafından sağlanan bir ödenektir. Belirli koşulların yerine getirilmesi ile alınabilen işsizlik maaşı, en düşük 2 bin 568 TL iken en yüksek 5 bin 137 TL olarak belirlenmiş durumda.
İŞKUR tarafından sağlanan işsizlik maaşını alabilmek için öncelikle şu kriterlerin yerine getirilmesi gerekir:
- Kişinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması,
- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,
- 30 gün içerisinde başvurulmaması durumunda ise gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülür.
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsizlik maaşının hesaplanmasında ise, sigortalının son dört aylık prime esas kazancı dikkate alınır. Hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanan işsizlik maaşı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemez. İşsizlik maaşı başvurularını ise e-devlet y da İŞKUR üzerinden yapabilirsiniz. E devlet üzerinden yaparken sisteme giriş yaptıktan sonra IBAN kayıt formu ve başvuru formunu doldurduktan sonra işsizlik maaşı başvuru süreciniz başlatılacaktır. İŞKUR üzerinden ise yine İŞKUR web sitesinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Bireysel Kullanıcı kısmından 'İşsizlik Ödeneği Başvurusu' sekmesine gelerek bilgi formunu onaylayın. Ardından karşınıza gelen ekrandaki alana istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girin ve ilerle butonu basın. İşten çıkarıldığınız il ve ilçeyi girerek Kaydet butonuna bastıktan sonra tarafınıza bilgilendirme SMS'i gelir. Bununla birlikte sizden istenen belgelerle birlikte size en yakın İŞKUR şubesine girebilirsiniz.
İşsizlik maaşı için başvururken istenilen belgeler ise şöyle:
- İşten ayrılış bildirgesi (e-Devlet üzerinden alınabilir)
- İşsizlik maaşı dilekçesi
- İşsizlik maaşı başvuru formu (e-Devlet üzerinden alınabilir)
- Nüfuz cüzdanı
Yorumlar