
Koltuklar her türlü yaşam alanında en yoğun kirlenme oranına sahip kullanım eşyalarıdır. Gerek kullanım yoğunluğu, gerek sürekli dış etkilere açık olması, hijyen standardını kısa sürede kaybetmesine yol açar. Koltuk temizliğinde öncelikle dikkat edilmesi gereken unsur, sahip olduğu kumaşın türüdür. Sahip olduğu kumaşın türüne göre doğru temizlik malzemeleri kullanılması önemlidir. Yanlış malzemelerle yapılacak temizlikler sonucunda, yıpranma, lekeleneme gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak doğru malzemelerle temizlik yapılması, kumaşa nefes aldıracak ve kullanım ömrünün de uzamasını sağlayacaktır.
Bazı kumaş türlerinin dokusu nedeniyle, kirler dip kısımlara birikir. Bu durumda fazla su kullanarak yapılan temizliklerde, temizleme yerine kirlerin daha da derine işlemesine neden olacaktır. Öncelikli olarak hafif nemli bir bezi koltuğunuzun üzerine yayarak, bir sopa veya benzeri bir aracı, koltuğunuza vurarak, tozların beze yapışmasını sağlayarak işe başlayabilirsiniz. Bu yöntemle, diplerdeki tozların kalkarak, örtüye yapışmasını sağlayabilirsiniz. Tozların fazla birikmesini engellemek için, temizlik işlemini daha sık aralıklarla yapmanızı tavsiye ederiz.
Koltuk Temizliğinin Püf Noktaları
Koltuk temizliğinde, karbonat ve sirke en çok başvurulan yöntemdir. Bu karışım ev temizliklerinde birçok yerde kullanabileceğiniz bir yöntem oluşturur. Öncelikle koltuğunuzu sıcak su ile ovalayarak temizlemeye çalışın. Dairesel hareketlerle ve hafifçe ovarak bu temizliği yapmanız gerekiyor. Ardından sirke dökerek, üzerine de karbonat dökmeniz gerekiyor. Bir süre bekledikten sonra, yeniden sıcak suyla sirke karbonat karışımını koltuklarınızdan temizleyebilirsiniz.
Sirke kokusunun kalacağından endişe edenler, iyi bir havalandırmayla hiç koku kalmadığını, aksine koltuklarda var olan kötü kokularında ortadan kalktığını göreceklerdir. Sirkenin kokuları nötrleme etkisi bulunur. Kokuyla birlikte, parlak ve herhangi bir kimyasal kullanılmadan koltuklarınızı temizlemiş olacaksınız.
Deri Koltuklar Nasıl Temizlenmeli
Deri kaplı koltuklar, diğer türlere göre daha iz kir tutarlar. Buna karşın çok fazla tozu çeker ve tozun görünmesine de neden olurlar. Deri koltukları sık aralıklarla sıcak su ve arap sabunu kullanarak temizlemeniz, tozları çekmesine de engel olacak bir yöntemdir.
Koltuğunuzun kumaşından emin değilseniz, uygulayacağınız temizlik malzemesinin etkisini, az görünen küçük bir bölümünde önce denemenizi tavsiye ederiz. Oluşan etkiyi tespit ettikten sonra, temizlik malzemesini tamamında kullanın.