Tüm dünyada Koronavirüsle mücadele devam ederken, Kahramanmaraş'tan dünya tıp literatürüne giren bir olay yaşandı! Dünyada ilk kez Koronavirüs, Akciğer Kanserini taklit etti. Teşhis konulan kadın, az daha Akciğer Kanseri yüzünden ameliyat masasına yatacaktı!
52 yaşındaki N.T, çalıştığı sırada göğüs ağrısı yaşayınca hastaneye gitti. Hastanede çekilen BT'de sağ akciğerinde 4 cm'lik bir tümör tespit edildi. Kanser şüphesiyle diğer tahlillerde yapıldıktan sonra N.T'ye Akciğer Kanseri teşhisi konuldu. Ameliyata alınması kararlaştırılan N.T, ameliyat olmak için Kahramanmaraş'a geldi. Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatoş Kozanlı'ya muayene olan N.T, tahlil sonuçlarına göre yeniden Akciğer Kanseri teşhisi konuldu.
Dünyada İlk!
Ameliyat öncesi Covid-19 testi yapılan N.T'nin testi pozitif çıkınca ameliyat ertelendi, Covid-19 tedavisi gören N.T'nin son testi negatif çıkınca bir B.T daha çekilmesine karar verildi. B.T'de Covid-19 tedavisinin ardından akciğerdeki kitlenin yok olduğu ortaya çıktı.
Fatoş Kozanlı ise olayı şu şekilde anlatıyor: "Hastamız, çalıştığı başka bir kentte göğsünden darbe alıyor ve ağrıları geçmeyince bir üniversite hastanesine başvuruyor. Burada hastaya bir akciğer grafisi çekiliyor. Sağ akciğerinde bir kitleye rastlanıyor. Daha sonra hastaya, bir akciğer tomografisi çekiliyor ve göğüs cerrahisi için önemli büyüklükte olan 4 santimetre çapında, akciğer kanserine benzer özellikte radyolojik bulgular olan bir kitle tespit ediliyor. Daha sonra hastaya yapılan ileri tetkiklerde akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Hastaya bir cerrahi planlanıyor. Hasta Kahramanmaraşlı olduğu için kendi memleketine gelmeyi tercih ediyor. Bize başvurdu ve göğüs ağrısı şikayeti vardı. Öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma, ateş gibi şikayetleri yoktu. Hastayı biz de değerlendirdik ve ameliyat olmasına karar verdik. Çünkü akciğer kanserine çok benzer radyolojik bulguları vardı. Sağlık Bakanlığımızın kuralları gereği her hastayı ameliyat öncesi PCR testi yapılır. Biz de ameliyat gecesi hastadan PCR testi aldık ve testi pozitif geldi. Ameliyatımızı 14 gün erteledik ve hastamıza koronavirüs tedavisi uygulandı. Hasta 14'üncü gün tekrar bize başvurdu ve yapılan PCR testi negatif çıktı. Yeni bir tomografi çektik ve tümörün tamamen ortadan kalktığını gördük. Şimdi sonuç bilgilerinden başlangıca gittiğimizde, bu bir akciğer kanseri olsaydı, ortadan kalkması mümkün değildi. Başka bir patolojiye bağlı durum olsaydı, yine verdiğimiz tedaviyle ortadan kalkmasını çok beklemeyiz. Antiviral tedavisi verdik ve hastanın radyolojik bulguları neredeyse tamamen normale döndü. Hastaya bunu izah ettik, 'Dünya literatüründe hiç görülmeyen bir radyolojik bulgu' diyerek. Bu gördüğümüz manzara artık hastanın akciğer grafisinde yok, akciğer kanseri değil. "