Yılbaşından bu yana durmaksızın artan hayat pahalılığı, yılın başında emekli ve memurlara yapılan maaş zamlarını da süratle eritmişti. Yılbaşında arttırılan maaşlar, henüz Şubat ayı dolmadan erimiş ve üzerine alım gücü giderek daha fazla düşmüştü. Yaşanan bu yüksek ve hızlı enflasyonun ekonomiye etkisi, en fazla memur, çalışan ve emekliler arasında hissediliyor.
Bu durum, memurlar, memur emeklileri ve diğer emeklilerin Temmuz ayında alacağı ikinci maaş zammı için yeni beklentilerinde oluşmasına neden oluyor. Daha önce yapılmış toplu sözleşme gereği, memurlar % 7 oranında bir maaş zammı alacak. Üzerine, yıllık enflasyon oranına paralel belirlenen oranda ilave bir zam daha alacaklar.
Memurlar ve Memur Emeklileri Temmuz Ayında Zam Alacak mı?
Memurlar ve memur emeklileri, daha önce yapılmış olan toplu sözleşmeyle, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere aylıklarına 2 defa zam alıyorlar. Bu zamlar % 7 ve buna ilave olarak, gerçekleşen yıllık enflasyon oranına paralel bir şekilde belirlenen oranlarda yapılıyor. Buna göre yapılacak küçük bir hesaplamayla, % 7’ ye ilave olarak memur ve memur emeklileri Temmuz ayında % 24 enflasyon farkı civarında bir zam alacaklar. Mayıs ve Haziran ayında gerçekleşecek olan enflasyon oranları, zammın asıl oranını da belirleyecek ana etken durumunda.
SGK Emeklileri Temmuz Ayında Zam Alacak mı?
SGK Emeklileri yılda iki defa Ocak ve Temmuz ayında olmak üzere, 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyorlar. Buna göre şu anda emekli aylıkları yaklaşık olarak % 31 ile 32 arasında bir zam almaya hak kazanmış durumda. Yaşanan enflasyon oranının aylıkları yansıması, olağan koşullarda bu şekilde olacak. Buna karşın Haziran ayının enflasyon rakamları, yılın ilk 6 ayının enflasyonunun belirlenmesinde önemli bir rakam olacak. Dolayısıyla çıkan 6 aylık enflasyon oranı, SGK emekli aylıklarına yapılacak zammı da belirleyecek.
Bunlara ilave olarak, yapılan açıklamalarla, beklenmedik biçimde yükselen enflasyon ve onun olumsuz etkilerinin, çalışan, memur ve emekli kesimin üzerinde hafifletilmesine odaklanmış yeni iyileştirme çalışmaları yapıldığı belirtiliyor. Dolayısıyla bu olağan zamların yanında, bazı iyileştirmelerin de yapılması olasılığı bulunuyor.
Yorumlar