Nusret, Maçka'daki Park Hyatt Oteli İçin Tanıtım Videosu Yayınladı, Gözlükle Duşa Girdi! Nusret, Maçka'daki Park Hyatt Oteli İçin Tanıtım Videosu Yayınladı, Gözlükle Duşa Girdi!
Bilindiği gibi NASA, 2017 yılında yapmış olduğu bir duyuru ile DART sistemini açıklamış ve bu sistem ile gezegenimizi başta asteroitler ve bunlar gibi bazı dış tehlikelere karşı koruyacağını aktarmıştı. Böylelikle bundan milyonlarca yıl önce dinozorların başına gelen olaylar artık insanlığın bir tehdidi olmayacak ve dünyamız evrenden gelebilecek dış tehditlere karşı korunabilecek. NASA'da çalışma yürüten bilim insanlarının bugün yapmış oldukları açıklamada ise DART görevinin geçen haftalarda gerçekleştiğini ve görevin başarı ile tamamlandığını açıkladılar. Bu açıklamaya göre gezegenimizin dışarıdan gelebilecek her türlü tehlikeye hazır olduğu bildirildi. İşte detaylar!

İlk Deneme Yapıldı

2017 yılında NASA bilim insanları tarafından duyurulan bir proje olan DART sistemi, gezegenimizin asteroitler gibi dış tehditlere karşı korunması amacıyla tasarlanmış bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Sonumuzun dinozorlar gibi yok olup gitmemesi için tasarlanan bir proje olan DART, birtakım gecikmelerin ardından geçtiğimiz hafta görevinin ilk denemesini gerçekleştirdi. Söz konusu deneme, gezegenimiz için herhangi bir tehdit oluşturmayan Dimorphos asteroidi üzerinde yapıldı ve yapılan denemeye dair deneyim ve sonuçlar NASA tarafından paylaşıldı.

Asteroid’in Yönü Değiştirildi

NASA'dan yetkililer tarafından yapılan açıklamada Dimorphos asteroidinin yörüngesinin başarı ile değiştirildiği aktarılırken, projenin görev süresi ve şekli hakkında da detaylı bilgiler açıklandı. Dünyaya herhangi bir tehdit oluşturmayan küçük asteroid Dimorphos'un yok edilmesi için hemen yanında bulunan ve “abisi” olarak tanımlanan Didymos’un yörüngesi kullanıldı. Yalnızca bir buzdolabı büyüklüğünde olan DART aracı, Didymos’un yörüngesinden yararlanarak saatte 26 bin kilometre hıza ulaştı ve ardından küçük asteroide çarparak yörüngesini değiştirmeyi başardı. DART görevinin süresi 11 saat 55 dakika olarak belirlenirken DART aracı söz konusu görevi 11 saat 23 dakika içerisinde tamamladı. Daha önceden yapılan simülasyon testlerinde 10 dakika kısalması beklene görev süresi tam olarak 32 dakika olacak şekilde kısalmış oldu. NASA yetkilileri arıca yakın zamanda benzer bir fırsat ortaya çıkarsa DART görevinin daha büyük asteroidlerle de tekrarlanabileceğini açıkladılar. Asteroidle yaşanan çarpışma anına ve sonrasına ait görüntüler ise daha sonra paylaşıldı. Sonuç olarak bilim insanlarının yürüttüğü DART projesinin gezegenimizi dış etkilere karşı koruyacağını bilmek oldukça rahatlatıcı bir bilgi.