Son zamanlarda tüm dünyanın en çok konuştuğu konuların arasında küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunu geliyor. Dünya çapında iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkiler artarak devam ederken son olaraksa deve kuşları, normalin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle vaktinden önce yumurtlamaya başladılar. Normalde deve kuşları Kuzey Yarımkürede mart-nisan ayları gibi havaların ısınması ile birlikte yumurta vermeye başlasalar da iklim değişikliği nedeniyle durum biraz daha değişmiş durumda. İşte deve kuşlarının iklim değişikliğinden etkilenmelerine dair detaylar!

Sosyal Medyada Gündem Olan ve "Bilecikli Targeryan" Olarak Anılan Melek Mızrak Subaşı: "Cumhuriyet Kadınlarının..." Sosyal Medyada Gündem Olan ve "Bilecikli Targeryan" Olarak Anılan Melek Mızrak Subaşı: "Cumhuriyet Kadınlarının..."

Sezondan Önce Yumurtluyorlar

Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin yaratmış olduğu felaketler her geçen gün daha fazla hayatımıza girmeye başlıyor. Bu krizlerin ve felaketlerin belirtileri ise insanlarla birlikte gezegenimizde yaşayan başka canlıları da etkiliyor. Bu istenmeyen değişikliklerden etkilenen canlılardan birisi ise deve kuşları. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yetiştirilen deve kuşları, son zamanlarda yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle olması gerekenden önce yumurtlamaya başladı. Prof. Dr. İbrahim Ak'ın gazetecilere yapmış olduğu açıklamada, iklim değişikliğinin tüm hayvan türlerini olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Prof. Ak, deve kuşlarının sezon gelmeden yumurtladıklarını ve bunun yaz dönemi verimini de olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bununla birlikte bu süreçte elde edilen yumurtaları öğrencilerle tüketmeyi planladıklarını da açıklamalarına ekledi.

Verim Olumsuz Etkilenecek

Deve kuşlarının kış mevsiminde yumurtlamasının, yumurta kalitesini düşüreceğini belirten Prof. Dr. İbrahim Ak, şöyle konuştu: "Kışın yumurtlanan yumurtalarda döllülük oranı düşük olduğu gibi, doğal kuluçka da mümkün değil. Yapay kuluçkada çıkardığımız yavruların da yaşama şartları kış döneminde iyi olmuyor. Çünkü dışarıda hava güzelken otlama, dolaşma, bunların bacak problemlerini engellediği gibi daha sağlıklı gelişmelerini sağlıyor. Normal sezonun dışında yumurtlama bizim istediğimiz bir şey değil. Bu normal yumurta sezonunda verimi de olumsuz yönde etkiliyor. Her şeyin normal seyrinde gelişmesi daha önemli olan ama maalesef iklim değişikliği bu hayvanları olumsuz etkiliyor. Bu süreçteki yumurtaları damızlık olarak değerlendirmiyoruz, zaten erkek ve dişiler ayrı duruyor. Bu yumurtalar muhtemelen yemeklik olarak değerlendirilecek. Biz burada öğrencilerimizle zaman zaman çalışmalar yapıyoruz, arzu ederseniz sizleri de davet edeceğimiz bir omlet partisi düzenleyeceğiz. Kış sezonunda çok fazla yumurta olmuyor. Böyle havaların güzel olduğu zamanlarda 5-10 yumurta olabiliyor. Şu an 6 yumurtamız var, böyle devam ederse yaz dönemindeki yumurta verimimiz düşecek." dedi.