Orman yangınlarının son yıllarda olağanüstü şekilde artması ve yangın riskinin olduğu günlerin çoğalması tüm dünyanın ortak sorunu. Yunanistan'da, Avrupa'nın bazı bölgeleri ve Kuzey Amerika'da devam eden yangınlar tarihin en kötü yangın sezonunun geçirilebileceğine dair bir işaret. Türkiye'de de günlerce kontrol altına alınamayan yangınlar, bu konuda ne kadar hazırlıksız olunduğunu ve artık büyük bir krize dönüşen iklim değişikliği ile ilgili çok az şey bilindiğini ortaya çıkardı. Peki, iklim krizinin bu yangınlar ve diğer afetlerle bağlantısı ne?

Kayıtlar İç Açıcı Değil

Orman yangınları

Sütyen Kullananlar Dikkat! Bilim Adamı Öyle Bir Şey Açıkladı ki... Sütyen Kullananlar Dikkat! Bilim Adamı Öyle Bir Şey Açıkladı ki...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da "Türkiye tarihinin en kötü orman yangınları" dediği yangınlar, batı ve güneyde 200'den fazla noktada görüldü. Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi'nin verilerine göre, bu yılın başından beri çıkan yangınlarda 175 bin hektarlık alan yandı. Bu oran, 2008-2020 yılları arasında yılın bu dönemi için kayda geçen yangınların ortalamasından 8 kat fazla.

İstanbul Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Cerrahpaşa Orman Fakültesi'nden Dr. Yusuf Serengil, "Akdeniz bölgesinin tamamı için çok kötü bir yıldı. Buna Temmuz ayı ortalamasını aşan sıcaklıkların neden olduğunu düşünüyoruz." açıklamasını yaptı. Peki, iklim krizinin bu yangınlar ve diğer afetlerle bağlantısı ne?

Ormansızlaşma Artırıyor

Orman

Dünyanın çeşitli bölgelerinde çalışan bilim insanlarının konu hakkındaki görüşü net, ormanların insan eliyle tahrip edilmesi yangınlar açısından çok büyük bir risk faktörü. Ormansızlaşma arttığı sürece yağışlar da azalarak ormanlık alanda yangın ihtimali artıyor. Tarıma bağlı olarak ormanların tahrip edilmesi ve orman yangınları da doğal olarak ekosistemi tehlikeye atıyor. Hal böyle olunca, Sibirya'daki yangın yüzünden çıkan dumanların ilk kez Kuzey Kutbu'na kadar ulaştığı günler yaşanıyor. İklim değişikliği, şiddetli rüzgarlar ve yıldırım gibi hava olaylarında da artış yaratıyor.