Samsun'un Çarşamba ilçesinde kurulan biyokütle enerji santralinden Çarşamba Ovası'nın sulama suyunun sağlandığı Abdal Irmağı'na boşaltılan atık su, yöre halkını ve çevrecileri ayağa kaldırdı.
Samsun'un Çarşamba ilçesinde Oltan Köleoğlu Enerji tarafından kurulan, açılan davalar sürerken deneme üretimine başlayan biyokütle enerji santralinden Abdal Irmağı'na bırakılan boşaltılan atık su, yöne halkının tepkisine neden oldu. Yeşile dönüşen ırmak suyunu gören vatandaşlar, Samsun Valiliğini, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü göreve davet etti.
Samsun'un Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi'ne kurulan biyokütle enerji santralinin yeraltından çektiği suyun büyük bir bölümünün soğutmada kullanıldıktan sonra Abdal Irmağı'na verilmesinin görüntülenmesinin ardından tepkiler yükseldi. Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Çarşamba Çevre ve Çiftçi Eğitim Derneği (ÇARÇED) Başkanı Mustafa Deniz başta olmak üzere yöre sakinleri yaşanan olayın bir çevre felaketi olduğunu belirterek, yetkililere ''yaşanan çevre katliamına 'dur' demeleri'' çağrısı yaptı.
''Gelin şalteri indirelim''
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, idari mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını ivedilikle vererek, çevre katliamını sonlandırmasını beklediklerini söyledi. ''Biyokütle enerji santrali çevreye zarar verdiği takdirde şalteri indiririz'' diyenlere seslenen Avcı, "Haydi buyurun, şalteri hep birlikte indirelim. Samsun Çevre İl Müdürlüğünü göreve davet ediyor, idari mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını ivedilikle vererek, bu çevre katliamını sonlandırmasını bekliyoruz. Bu rezillikten sonra derhal istifa ederek halktan özür dilemelisiniz. Çarşamba'nın, Samsun'un tarımına verdiğiniz bu zararın vebali çok ağır olacak bilesiniz. Sırf koltuk sevdanız için torunlarınıza bıraktığınız miras bu olmamalıydı" diye konuştu.
İzinler alındı mı?
ÇARÇED Başkanı Mustafa Deniz, santralden Abdal Irmağı'na atık suyun boşaltıldığı bölgede, ırmak suyunun tamamen yeşile döndüğünü, su yüzeyinin de kırmızı bir renk aldığını ayrıca ağır koku oluştuğunu belirtti. Deniz, "Santral her gün yeraltından bin 500 metreküp su çekiyor. Tesisin, bu suyun 250 metreküpünü deşarj etmesi lazım. Abdal Irmağı'na verilen sıcak su sudaki çözülmüş oksijeni bitirir. Bu da ırmakta yaşayan canlıların ölümüne neden olur. Artık Abdal Irmağı'ndan balık tutmak hayal oldu. Bugün ırmaktan numune alıp akredite kurumlara analizlerini yaptıracağız. Aynı zamanda bu ırmağa deşarj için gerekli izinlerin alınıp alınmadığını da araştıracağız" dedi.
Irmakta oluşan değişimi görüntüleyen Eğercili Mahallesi'nde sakinlerinden Kadir Aca ise, "Çevreye hiç bir zararı olmaz denilen ve bu şekilde Abdal Irmağı'na salınan su hattını hiçbir yetkili görmüyor. Böyle bir şey olamaz. Suyun üzeri kıpkırmızı. Burada ne hayvan, ne balık kalır. Bunu görmeyenlere yazıklar olsun" dedi. ( Ajans Bizim )
Yorumlar