Yüz binlerce vatandaşı ilgilendiren SGK toplu para ödemeleri birçok kişinin merak ettiği konuların başında geliyor. SGK, yazılı başvuru yapan ve aradığı kriterleri taşıyan kişilerin para ödemelerini banka hesaplarına yatırıyor. Üstelik de bunun için prim ödemesi ya da herhangi bir para ödemesi yapmış olma şartı yok. Peki SGK’dan toplu para ödemesi nasıl alınır? İşte detaylar!
Emekli Olamasanız da…
Bilindiği gibi çalışanın emeklilik hakkını kazanabilmesi için yaş, yıl ve belli gün sayısında prim ödemesi gibi kriterlerin tamamlanmış olması gerekiyor. Eğer tüm bu şartları sağlayabilenler arasındaysanız siz de emeklilik hayalinize kavuşabilirsiniz. Peki ama ya bu şartların tamamını sağlayamıyorsanız? Bazı sigortalılar maalesef yeterli çalışma imkanı bulamadıkları için emekliliğe gereken prim gününü dolduramıyor. Bu sigortalıların emekli olmaları için sosyal güvenlik sistemi askerlik ya da doğrum borçlanması gibi olanaklarla bu prim günlerini tamamlamalarını sağlıyor. Fakat bu borçlanmalara rağmen eğer gerekli olan prim gününü tamamlayamıyorsanız ve artık çalışma imkanınız yoksa yine de ödediğiniz primler boşa gitmiyor. SGK bu durumda emekli olamamış olsanız bile bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor. Üstelik buna vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da hak kazanabiliyor. Tabi bunun olabilmesi için kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekir.
Toplu Ödeme İçin Başvuru Şartı
Primleri iade almak kendiliğinden olan bir işlem değildir. Sigortalının talepte ve başvuruda bulunması gerekir. Bunun için kişinin bağlı bulunduğu ilçedeki sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne dilekçeyle başvurması gerekiyor. Eski SSK'lılar için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödenir. Bağkur’lular yani 4B statüsünde bulunanlar için tarih ayrımı yapılmadan ödedikleri tüm primler geri verilir. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor.
Toplu parayı alabilmek için erekli iki şart ise şu şekilde:
- Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak.
- Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak