tüm sigortalılar farklı yöntem arayışları gerçekleştiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), mevcut sigorta ve emeklilik sistemi çerçevesinde bazı özel durumlar için erken emekli olabilme imkanı tanıyor. Peki SKG’nın erken emeklilik yöntemleri neler? SGK erken emeklilik yöntemlerinden kimler yararlanabilir?

O Grubun İçinde Olan Vatandaşlar Son Model Araç Alırken 1 TL Bile ÖTV Ödemeyecek! Sadece Kısa Süre İçin Geçerli O Grubun İçinde Olan Vatandaşlar Son Model Araç Alırken 1 TL Bile ÖTV Ödemeyecek! Sadece Kısa Süre İçin Geçerli

SGK Askerlik Borçlanması

Türkiye’de yasa gereğince zorunlu askerlik görevini ifa eden sigortalılar, bu askerlik sürelerini emeklilik hesaplamalarına dahil ettirebilmek için borçlanma yaptırabiliyor. Söz konusu askerlik sürelerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na(SGK) borçlanarak, erken emekli olabiliyor.

SGK Doğum Borçlanması

SGK tarafındans ağlanan doğum broçlanması hakkı, kadın sigortalılara erken emeklilik imkanı getiriyor. SGK, sigortalı olarak çalışırken doğum iznine ayrılmış olan kadın sigortalıların, söz konusu süreleri borçlanarak, SGK emeklilik hesabına dahil ettirebiliyor. SGK, kadın sigortalılara doğum borçlanması hakkını her çocuk için 2 yıldan olacak şekilde 3 çocuğa kadar toplamda 6 yıl borçlanma imkanı sunuyor. Böylelikle kadın sigortalılar, normal şartlardaki emekliliğe göre 6 yıl erken emekli olabiliyor.

SGK Yurtdışı Borçlanması

SGK, tarafından erken emeklilik konusunda sağlanan en temel haklardan birisi de yurtdışı borçlanmasıdır. SGK yurtdışı borçlanması hakkı ile yurtdışında uzun yıllar çalışılan süreleri borçlanarak, Türkiye’deki emeklilik hesaplamalarına dahil ettirebilmeleri sağlanıyor.

SGK Malulen Emeklilik

SGK erken emeklilik yöntemleri arasında en yaygın bilinen yöntemlerden birisi de SGK malulen emekliliktir. Malulen emeklilik, sigortalı olarak çalışılan dönemde yaşanan iş kazası ve meslek hastalıkları gibi iş gücünde minimum %60 kayba neden olan durumlarda malulen emeklilik hakkı veriyor. Malulen emeklilik için 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3.600 prim gününün tamamlanmış olması gerekmektedir.

SGK Yıpranma Payı

SGK tarafından ağır riskli grupta değerlendirilen mesleklerde çalışanlara her yıl 60 gün ile 180 gün ek prim günü verilir. Böylelikle bu mesleklerde çalışan sigortalılar erken emeklilik hakkı kazanıyor.

SGK Yaş Şartından Emeklilik

SGK’nın kısmi emeklilik olarak isimlendirilen bu erken emeklilik yöntemi 8.09.1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar yararlanma hakkına sahiptir. 08.09.1999 ile 30.08.2008 tarihleri arasında 3.600 gün ile 15 yıllık sigortalılık şartlarını tamamlayanlar erken emeklilik için başvurabiliyor.

SGK Hizmet Borçlanması

SGK, kendi isteği ve rızası dışında çalışmaya son vermek zorunda kalan kişilerin bu süreleri sonradan borçlanarak, emeklilik hesaplamalarına dahil ettirebiliyor. Böylelikle erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor.