Bu hakkın kullanılabilmesi için dünyaya gelen çocuğun hâlâ yaşıyor olması gibi bazı belli şartlar aranıyor. "Çalışma hayatı içerisinde yer alan ve yer almaya devam edecek pek çok kadın çalışanı yakından ilgilendiren doğum borçlanmasının şartları nelerdir?
SGK kapsamında çalışan ve doğum yapmak üzere olan pek çok kadını ilgilendiren doğum borçlanması, doğum nedeni ile işine ara vermek durumunda kalan kadın çalışanların geriye dönük prim ödemesine imkan tanıyan bir sistem. Kimler doğum borçlanması talebinde bulunabilir?" gibi sorulara bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.
KİMLER DOĞUM BORÇLANMASINI TALEP EDEBİLİR?
SGK'ya doğum borçlanması talebinde bulunulması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Doğum borçlanması talep edebilecek kişiler ise şu şekilde sıralanıyor:
- 4a sigortalı olarak hizmet sektöründe yer alan kadın çalışanlar
- Kendi adına 4b sigortalı olan ve serbest çalışan kadınlar
- 4c sigortalılık kapsamında kamuda görev yapan ve devlet memurluğu statüsünde yer alan kadın çalışanlar
DOĞUM BORÇLANMASI TALEBİNDE BULUNMA ŞARTLARI NELERDİR?
Doğum borçlanması talebinde bulunularak geriye dönük prim ödemek isteyen sigortalıların taşıması gereken şartlar ise şu şekilde;
- Dünyaya gelen çocuk, borçlanılan süre boyunca yaşıyor olmalı.
- Bir anne, en fazla üç çocuk için toplamda 6 yıl borçlanabilir.
- 4a ve 4c kapsamında çalışan kadın sigortalıların sigortalılıkları tescil edilmeli.
- 4b kapsamında kendi namına sigortalı olanların prim ödemesine bakılmaksızın sigortalılıklarının tescili yapılmalı.
- Doğum borçlanması talebinin yerine getirilmesi için doğumdan sonra sigortalının adına prim ödenmemesi şartı aranır.
- Doğum borçlanmasından yararlanacak kadın çalışanların doğumdan önce bir gün de olsa sigorta girişleri olmalı.
DOĞUM BORÇLANMASI PRİMLERİ NE KADAR?
Bu durumda sabit bir miktardan bahsetmeyi engelleyen değişkenler söz konusu. Basit bir şekilde hesaplama yapılmak istendiğinde günlük kazanç esas alınır. Primin günlük tutarı, sigortalının günlük kazancının %32'sine tekabül eder.
DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN NASIL VE NEREYE BAŞVURU YAPILIR?
- Doğum borçlanmasına ilişkin tüm şartları karşılayarak geçmişe yönelik sigorta primlerini ödemek isteyen kişiler, ilk olarak borçlanma talep dilekçesini doldurmalı. Bu işlem aynı zamanda e-Devlet platformu kullanılarak da yapılabilir.
- Söz konusu sigortalı, 4a ve 4b kapsamında sigortalı olarak hizmet vermiş ise çalıştığı yerin bağlı olduğu İl/İlçe Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurabilir.
- 4c kapsamında kamu görevlisi ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı'na başvurabilir.
Yorumlar