Artık Vize Almak Daha mı Kolay Olacak? Schengen'de Yeni Dönem: Dijitalleşme Teklifi Kabul Edildi! Artık Vize Almak Daha mı Kolay Olacak? Schengen'de Yeni Dönem: Dijitalleşme Teklifi Kabul Edildi!

Bilindiği gibi faiz için haram ifadelerinin kullanımı ülkemizde oldukça yaygın bir durum. Tam da bu nedenle klasik bankacılık işlemleri yapan bankalara alternatif olarak ülkemizde de uzun yıllardır katılım bankaları faaliyet yürütüyor. Katılım bankaları, klasik bankalarda olduğu gibi faiz değil kar payı üzerinden bankacılık faaliyeti yürüterek faiz kullanmak istemeyen müşterilere yardımcı oluyor. Ancak bir süredir Diyanet İşleri Başkanlığı, faize ilişkin tartışmalı fetvaları ile gündemde. Bu tartışma, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın faize ilişkin yaptığı bir açıklama ile başladı. Başkanlık, 2021 yılında faizden elde ettiği gelir için 'Diğer gelirler' ifadesini kullandı. Ortaya çıkan bu bilginin yanı sıra kurumun 2021'deki ‘diğer gelirleri’ nin tam 58 milyon 17 bin lira olduğu açıklandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Yeni Hamle

2021 yılında almış olduğu faiz gelirleri konusunda karşılaştığı eleştiriler sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yeni bir hamle geldi. Buna göre başkanlık, bu gelirlerini 'Diğer gelirler' olarak tanımladı. Sözcü Gazetesi'nden Deniz Ayhan'ın haberine göre 2019 yılında 2 milyon 197 bin 374 TL faiz geliri elde eden Diyanet, 2021 mali tablosunda ise faiz gelirleri kavramının yerine yerine ‘diğer gelirler' ifadesini kullandı. Buna göre ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Diğer Gelirler kalemi 58 milyon 17 bin 792 TL oldu.

CHP Balıkesir milletvekili Ensar Aytekin bu durumu "“Faizin adı ‘diğer gelir' olmuş” şeklinde ifade ederken “Diyanet geçtiğimiz yıllarda aldığı faizle gündeme gelmişti. İki senedir faaliyet tablosunda ne hikmetse ‘diğer gelirler' diye bir kalem açılmış ve faiz geliri kalemi çıkarılmış. Diğer gelir miktarı 58 milyon lirayı aşıyor. Şimdi bu miktar faiz geliri değilse, ne geliri açıklasınlar'' ifadelerini de kullandı.

Diyanet'ten Cevap

Diyanet İşleri Başkanlığı ise kendisine yönelik yürütülen bu sorular üzerine “Diyanet İşleri Başkanlığı'nın faiz geliri, personele ödenen paraların (aile yardımı, harcırah, ek ders vs.) kontrol-denetim sonucunda farkına varıldığında geriye alınması aşamasında faiziyle Hazine'ye ödenmiştir. Başkanlığımızın bir işletme gibi gelirlerinden faiz elde ettiği ve kullandığı gibi bir durum söz konusu değildir. Personelden yapılan bu istirdat (geri alma, tahsil) faizi Hazine'ye îrat kaydedilmektedir” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığının 2015 - 2019 yılları arasındaki faiz gelirleri ise 7 milyon 432 bin TL olarak açıklanmıştı.