Tarım ve hayvancılık sektöründe 2022 yılında yaşanan sıkıntılar karşısında devletten önemli adımlar gelmeye devam ediyor. Çiftçilere yönelik geri ödemesiz destekler sunan devlet, 2022 yılında hayvancılığı da unutmadı. Yayınlanan son Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın Resmi Gazetede yayımlanmasıyla birlikte hayvancılara yönelik olarak destek ödemesi yapılacak. İşte devletin 2022’de hayvancılıkla uğraşanlar için gerçekleştirileceği açıklanan destek ödemesinin detayları!
Karar Resmi Gazetede Yayımlandı
Türkiye genelinde hayvancılıkla uğraşanlara yönelik olarak maddi destek yapılmasını öngören yeni düzenleme ve destek programları açıklanmaya devam ediliyor. 2022 yılında hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlara istinaden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan önemli talimatlar gelmişti. Bu kapsamda hayvancılıkla uğraşanlara yönelik olarak yeni bir Cumhurbaşkanlığı Kararı açıklandı. “Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazetede de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Söz konusu destek kararı kapsamında Türkiye genelinde Et ve Süt Kurumu ile 5 senelik sözleşme gerçekleştiren tüm yetiştiricilere yönelik olarak destek ödemesi yapılacak. Destek ödemesine ilişkin detaylarda duyuruldu.
Yetiştiricilere Kilogram Başına 5 TL’ye Varan Destek Ödemesi
Resmi Gazetede yayımlanan yeni destek kararı ile birlikte Et ve Süt Kurumu’yla 5 senelik sözleşme imzalayan yetiştiriciler destek ödemesi programından yararlanabilecek. Destek ödemesi programı kapsamında ödemeler karkas ağırlığı üzerinden belirlenecek. Karkas ağırlığı 201 ile 250 kilogram arasında olanlara kilogram başına 2.5 TL, 251 ile 300 kilogram arasında olanlara 3.5 TL, 301 kilogram ve üzeri olanlara ise kilogram başına 5 TL destek ödemesi yapılacak.
Devlet, 2022 yılında söz konusu destek sayesinde sözleşmeli besicilik sisteminin geliştirilmesini sağlamayı hedefliyor. Özellikle besi işletmelerinde kullanım dışı olan kapasitelerin hayvancılık üretimi için etkin biçimde değerlendirilmesi amaçlanıyor. Bu şekilde kırmızı et üretiminde sürdürülebilirlik ve yanı sıra dinamik tedarik zinciri yaratılabilecek.
5 Senelik Üretim Planlaması
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyonlar aracılığıyla yetiştiriciler için “aylık maliyet” hesaplaması yapılacak. Söz konusu tespit edilen maliyetler üzerinden yetiştiricinin ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak, ürünlerdeki alım fiyatları belirlenecek. Bu kapsamda devlet alım ve fiyat garantisini yetiştiricilere sunacak. Bu konuda 5 senelik üretim planlaması gerçekleştirebilmesi de mümkün olacak.