Covid-19 aşıları için 4. doz randevularının başlanması tartışmalara yol açtı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu dozun yurt dışı seyahatleri için olduğunu söylese de uzmanlar tartışmaya devam ediyor.

Türkiye'nin başından beri çok tartışılan aşı politikası, geçtiğimiz haziran ayının sonunda yeterli aşı tedarikinin başlaması sayesinde düzene girdi. Ancak aşı karşıtları beklenenden daha fazla çıkınca sorunlar umulduğu kadar çabuk bitmedi. Önceki gün başlayan 4. doz Covid-19 aşısı randevuları da yine tartışmalara yol açtı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4. dozun yurt dışına seyahat edeceklere yönelik olduğunu açıkladı ve bu randevular 3. dozdan 21 gün sonrasına ayarlandı. Ama uzmanların bu konudaki beyanları pek destekleyici değil. 

Tedarikte Sıkıntı Yaratabilir

Biontech

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve uzmanlar 4. doz aşı randevularının aşı tedarikinde sorun yaratacağını ve belirlenen 21 günlük sürenin bilimsel verilere dayanmadığını söylüyor. Bu randevularda yaşanan karışıklığın aşı karşıtlarının işine geleceği de bir diğer eleştiri. 

Sinovac Etkisiz mi?

Biontech Sinovac

Sağlık Bakanı ise bazı ülkelerin yalnızca mRNA aşılarını kabul ettiğini söyleyerek "İlgili ülke düzenlemelerine uymak üzere 2 doz mRNA aşısı olmayı talep eden kişiler için özel bir düzenleme yapılmıştır. Özel seyahat için talep edilmesi dışında ek bir aşı gerekliliği yoktur" dedi. Bu durum da tartışmaları en başa götürdü ve ilk dönemde Biontech yerine Sinovac'ı tercih etmenin yarattığı sorunları yaşadığımız iddia edildi. Sinovac da oldukça başarılı olduğu halde, Biontech Delta varyantları başta olmak üzere varyantlara karşı daha etkili olduğu için 3. doz aşı kararı alınarak bu durum telafi edilmeye çalışıldı. Böylece belli bir öncelikli gruba mensup iki doz Sinovac olanlar da üçüncü dozda Biontech olma hakkına kavuştu. 

Yeni Karar İçin Neler Dendi?

Esin Davutoğlu Şenol

Pek çok ülke üçüncü doz uygulaması bile yapmazken Türkiye'nin 4. doza geçmesi ise yine tartışmalara neden oldu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, 2 doz Sinovac aşısından sonra, 2 doz BioNTech aşısı ve BioNTech aşısı dozlarının da 21 gün ara ile olma önerisiyle ilgili doğrudan veri ya da güçlü bir kanıt olmadığını söyledi.

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 3. ve 4. doz aşı arasındaki sürenin kısa olmasına dikkat çekti: "4. dozun 21 gün sonra yapılmasından bahsediliyor, buna gerek yok. Bu kadar kısa sürede yapıldığında daha iyi antikor elde etmezsiniz, aksine yan etki riskiniz artar. Yapılacaksa da riskli gruplarda 9 hafta sonra yapılması gerekiyor." diyen profesör, birinci dozlarını yeni tamamlamış insanlar varken, 4. doz aşı uygulamasıyla tedarik sıkıntısının yaşanıp yaşanmayacağını sordu.

Önemli Olan Toplum Bağışıklığı

Sosyal mesafe

Türkiye'de 19 milyon kişinin hiç aşılanmadığını belirten Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Bu 19 milyon kişinin aşılanması gerekiyor. Yoksa onlar aşılanmazsa bize 4 değil, 40 doz dahi yapılsa yine etraftan bulaşma riski var, yeni bir varyant çıkar ve bizi hasta eder. Toplumun en az yüzde 70-80'i aşılanmalı" dedi.

Dışardaki Hazır Cipsin Uzun Yıllardır Saklanan Formülünü Bulduk, Bu Şekilde Yapınca Orijinal Lays Tadında Oluyor! Dışardaki Hazır Cipsin Uzun Yıllardır Saklanan Formülünü Bulduk, Bu Şekilde Yapınca Orijinal Lays Tadında Oluyor!