Koşulların uygun olması halinde dul eşlerin, yetim aylığı alan kız çocuklarının ve 25 yaşına kadar erkek çocukların çift aylık alma hakları bulunuyor. Bazı durumlarda 3 aylık birden alma olasılığı bile bulunuyor. Sosyal güvenlik sistemimizde yapılan kanun değişiklikleriyle, 90’ lı yıllardan bu yana devam eden reform, farklı dönemlerde emekli olmaya hak kazanmış emeklilerin, aylıklarını eşlerine ve çocuklarına bırakma koşulları da farklılık gösteriyor. Bu sebeple vefat eden emeklinin hangi kurumdan emekli olduğu ve hangi tarihte vefat ettiği de önem taşıyor.
Çift Maaş Alabilmek İçin Tarih Çok Önemli
Örneğin sitemin reforma uğradığı tarihlerden biri 1 Ekim 2008. Bu tarihte yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun, daha önce dul kalan eşin hem babasından kalan emekli aylığını alabilme, hem de eşinden kalan emekli aylığını alabilme hakkı bulunuyordu. Ancak bu kanunun çıkmasıyla birlikte, artık hem babadan hem de eşten emekli aylığı alınamıyor. Buna karşın bu tarihten önce vefat eden eş ve babadan, aylığı bugünde bağlatabilme hakkı bulunuyor.
Hem Anne Hem Babadan Maaş
1 Ekim 2008 tarihi yetim aylıklarında da önem taşıyor. Bu tarihten önce vefat etmiş olan anne ve babalardan çift aylık alınabilme şansı var. Anne ve babanın farklı Sosyal Güvenlik Kurumu altında emekli olması halinde, yetim aylığı alan kız çocuğu, anne ve baba 2008 yılından önce vefat etmişse, yüksek olan aylığın tamamını, düşük olan aylığın yarısını alabiliyor. Aylıklar, eğer çocuk evlenirse veya çalışmaya başlarsa kesiliyor.
Bu konuda diğer bir ayrıntı, anne veya babadan alınan aylığın emekli sandığı olması durumunda, kız çocuğu SSK ya da Bağ-kur’ lu olarak çalışmaya başlaması halinde de kesilmediği. Yani hem çalışarak sigortalı olabilir, hem de anne veya babasının Emekli Sandığı emekli aylığını alabilir.
Dul Eşler Çift Maaş Alabilir mi?
Dul kalan eşler, diğer eşin aylığının yarısını olmak koşuluyla, kadın erkek fark etmeksizin çift aylık alabiliyor. Çift ve hatta 3 aylık alabilmek için 1998 Eylül, Ağustos 2003 ve Ekim 2008 tarihleri büyük önem taşıyor. Bu tarihlerden önce sahip olunan haklar, çocuk ve eşlere de geçiyor.
Yorumlar