Yaşam alanımız evlerin temizliği hem sağlığımız hem de estetik açıdan önemli. Banyo’dan mutfağa, oturma odasından, salona, çocuk odasından yatak odasına özenle evlerimizi temizlerken farkında olmadan öyle hatalar yapılıyor ki, bu hatalar bazen sağlımıza, bazen eşyalarımıza, bazen de ev ekonomimize zarar veriyor. Ev temizliğinde yapılan 10 hatayı sizler için derledik.
Perdelere Dikkat
Bir çok kişi daha sağlıklı olduğunu düşünerek evlerinin daha çok güneş ve ışık alması için perdelerini sürekli açık tutmayı tercih ediyor. Ancak, pencere camları ultraviyole B ışınlarını neredeyse tamamen engellerken, A tipi ışınları iletir. A tipi ışınlar ise, ciltte yaşlanmaya neden olduğu gibi, mobilyaların renklerini kaybetmesine de sebep olur. Perdeleri sürekli açık tutmak kadar, sürekli kapalı tutmak da elbette yanlış bir tercih. Bu durum da psikolojimiz için hiç sağlıklı bir durum değil.
El Süpürgeleri Önemli
Evimizdeki kir ve döküntüleri kimi zaman el süpürgesi ile süpürebiliyoruz. Oysa ki; el süpürgeleri, kiri ve tozu toplamak yerine, havaya kaldırır ve odaya yayar. Kimi küçük döküntüleri hızlıca temizlemek için el süpürgeleri kullanılabilir ancak bunun dışında elektrik süpürgesi tercih edilmelidir.
Eldivensiz Tuvalet Temizliği
Bir çok kişi banyo ve tuvalet temizliğinde kimyasal içerikli temizleyiciler tercih ederken, maske ve eldiven kullanmıyor. Kimyasal içerikli temizleyiciler deri ile temas ettiğinde tahrişe ve hatta kimyasal yanıklara neden olabilir.
Kızartma Yağının Gidere Dökülmesi
Birçok kişi akışkan olan atık kızartma yağının gidere dökülmesi halinde su gibi akıp gideceğini düşünür. Ancak atık yağlar gidere döküldüğünde donarak borulara yapışır, tıkanmalara ve kötü koku oluşumuna neden olur. Bu nedenle yağ atıkları su geçirmez bir torbaya koyarak atabilir ya da varsa atık yağ depolama alanlarına dökebilirsiniz.
Çok Sık Halı Yıkamak
Halıları çok sık aralıklara yıkamak, halılarda nemlenmeye ve bakteri üremesine neden olabilir. Öte yandan suni malzemelerden yapılmış halılar sık yıkama sonucu zarar görebilir, renklerini kaybedebilir. Bu nedenle halılarınızı haftada 2 kez süpürebilir ve yılda bir kez yıkatabilirsiniz.
Çamaşır Makinesi Kapağını Kapalı Tutmak
Çamaşır makinesinin kapağı kapalı tutulduğunda makinenin içindeki su kurumayabilir. Ayrıca makine içindeki nemin artmasına neden olarak, bakteri ve küflerin çoğalmasına neden olur. Bu nedenle çalışmadığı zamanlarda makinenizin kapağı açık tutulmalıdır.
Yatak Odasında Bitki
Yatak odalarında bitki bulundurmak doğru bulunmayan bir tercihtir. Çünkü bitkiler karbondioksit saldıkları için odadaki oksijen oranının azalmasına neden olur.
Nem Seviyesine Dikkat
Evdeki nem seviyesinin olması gerekenden fazla olması evinizdeki duvar kağıtlarının, halı, parke ve laminatların olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu durum sağlık açısından da sakıncalıdır. Fakat nem seviyesinin düşük olması da alerji, bronşit gibi birçok hastalığın oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle evinizin nem seviyenin olması gereken düzeyde olmasına dikkat etmelisiniz.
Yorumlar