Her vatandaşın hakkı olan eğitim öğretim hakkı için, ekonomik ve sosyal şartlar yetersiz olduğu takdirde, kimi kurum ve kuruluşlar tarafından bu eksiklikler giderilebilir. Bu noktada eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması açısından kurum ve kuruluşların ya da bireylerin sağlamış olduğu burslar oldukça önemli bir yer tutar. İşte ilkokuldan üniversiteye ülkemizde eğitim alanını destekleyen ve burs imkanı sunan bazı kurum ve kuruluşlar!
Anadolu Vakfı Bursu
Geri ödemesiz olarak verilen Anadolu Vakfı Bursu, maddi durumu kısıtlı olan üniversite öğrencileri için verilen bir burs. 1-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen kayıtların ardından yapılan başvuruda gerekli şartlar ise; TC Vatandaşı olmak, maddi imkânı olmamak, başarılı olmak ve devlet üniversitesinde okumak . 9 ay boyunca ödenen burslar bir ay için 200-TL olarak 3'er aylık dönemler halinde ödenir. Her yıl yeniden belirlenen burslar, üniversitelerini İstanbul'da okuyan öğrencilere doğrudan Anadolu Vakfı tarafından elden veriliyor. İstanbul dışında okuyan öğrenciler ise bulundukları illerin Vakıflar Bankasında açılan hesaplardan alabiliyor. Vakıf, Tıp ve hemşirelik okuyan öğrenciler için bursu hizmet karşılığında veriyor. Yani bu öğrenciler mezun olduklarında 2 yıl ücretli Anadolu Sağlık Merkezinde çalışma şartını kabul etmiş oluyor.
Sema Yazar Gençlik Vakfı Bursu
Bilim insanı yetiştirmeyi amaçlayan ve bu amaçla Tübitak ile koordineli başarı bursu veren vakıf, yurtdışına, dil eğitimi, master, doktora eğitimi için gidecek başarılı öğrencilere de burs olanağı sunuyor. Başvurular için vakfın internet sitesinde yer alan formu doldurup ekim ayı içinde başvuru yapmak gerekiyor. Şahsen ya da posta yolu ile yapılan başvurularda burs talebi kabul edilenler mülakata çağırılıyor.
İstanbul Ticaret Odası Bursu
İTO tarafından verilen Karşılıksız Öğrenim Bursları, lisans ve Yüksek lisans eğitimlerini kapsıyor. Bu noktada mali durumu yeterli olmayan başarılı öğrencilere destek olmayı amaçlayan burs için kriterler;
- Ebeveynlerden birinin veya ikisinin hayatta olmaması,
- Ailenin gelir seviyesi,
- Aile bireylerinin sayısı,
- Yüksek öğrenim gören kardeşlerin olması ve sayısı,
- Ailenin kiracı veya ev sahibi olması, aile yanında veya yurtta kalınması, ailede özürlü birey olması.
- Doktora burslarında ise burs başarıya göre veriliyor.