Ülkemizin pek çok tarafında farklı tarifler deneniyor ve yapılıyor. Özellikle de Eskişehir'de yapılan çiğ börek de şimdilerde evlerin, kahvaltı sofralarının ve misafir masalarının en ağır topları arasında yerini alıyor. Aslında sadece Eskişehir'de değil Türkiye'nin pek çok yöresinde çiğ böreğe benzer tarifler yapılmaya devam ediyor. Bu tariflerden bazıları yağda pişirme, bazıları ise sac üzerinde gözleme benzeri bir yapıya sahip ancak bugün sizler için Eskişehir'in orijinal lezzetleri arasında yer alan çiğ böreğin orijinal tarifine sadık kalarak 40 yıllık çiğ börek ustasından tüm püf noktaları öğrendik. Eğer hazırsanız hep beraber orijinal çiğ börek yapmaya başlayabiliriz. Kalem kağıtlar hazırsa malzeme listesiyle tarifimize başlayalım.
40 Yıllık Ustasından Çıtır Çıtır, Yağ Çekmeyen Çiğ Börek Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 4 su bardağı un, (un markasına göre kullanacağınız miktar değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hamurun kıvamına göre hareket etmeniz gerekiyor)
- 1 su bardağı ılık su,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 2 tatlı kaşığı sirke
Kıymalı iç harç için:
-
300 gram kıyma
-
1 adet rendelenmiş soğan
-
1 tatlı kaşığı tuz
-
1 tatlı kaşığı karabiber
-
3/4 çay bardağı su
Kızartmak için:
-
1/2 su bardağı sıvı yağ
Adım Adım 40 Yıllık Ustasından Çıtır Çıtır, Yağ Çekmeyen Çiğ Börek Tarifi
- Çiğ böreğimizin hamurundan önce ilk önce iç harcımızı hazırlamamız gerekiyor. Bu noktada kıymalı iç harcın sulu olması oldukça önemli! Bir karıştırma kabının içine 300 gram kıyma, 1 adet soğan rendesi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı suyu ekleyin ve harcınızı karıştırın. Unutmayın iç harcın biraz sulu olması, kuru olmaması gerekiyor.
- Şimdi ise iç harcımızı yaptıktan sonra hamuru yapabiliriz. Bir yoğurma kabının içine; 1 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı üzüm ya da elma sirkesini ekleyin ardından yavaş yavaş unu eklemeye başlayın ve hamurunu yoğurmaya başlayın. Biraz sert bir hamur elde edene kadar un eklemeye ve yoğurmaya devam edebilirsiniz.
-
Ardından hamuru bezelere ayırın ve merdane ile bezeleri tabak boyutuna gelene kadar açın. Kıymalı harcınızı açtığınız hamura yerleştirip katlayın.
-
Şimdi sıra geldi hamurumuzu kızartmaya, biraz derin bir tavanın içine sıvı yağ ekleyin ve iyice yağın kızmasını bekleyin. Eğer soğuk yağa hamuru atarsanız yağ çekecektir. Bu nedenle kızgın yağda önünü ve arkasını pişirin. Fazla yağını kağıt havlu ile çektirin, afiyet olsun!
Yorumlar