Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Mikrofon'a Tarikat Lideri Cübbeli Ahmet Hoca'yı Çağırması Olay Oldu! Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Mikrofon'a Tarikat Lideri Cübbeli Ahmet Hoca'yı Çağırması Olay Oldu!

Evlerimizin olmazsa olmaz elektronik aletlerinden birisi olan ütüler, kıyafetlerimizden çarşaf ve perdelerimize kadar birçok tekstil ürününün kırışıklıklarının giderilmesinde adeta elimiz ayağımız. Özellikle buhar özelikleri sayesinde birçok inatçı kırışıklığı dakikalar içerisinde açabiliyor ve ütü gibi zor bir işi pratik bir şekilde çözebiliyoruz. Fakat her iyi şeyin bir bedeli ve bir bakım emeği olduğu gibi ütülerimizin de daha uzun süreli kullanımı ve daha iyi performans gösterebilmeleri için belirli aralıklarla temizlenmeleri gerekiyor. İyi ama ütü temizliği nasıl yapılır? İşte sizler için ütü temizliği için birtakım pratik tavsiyeler!

Limon Tuzu ile Ütü Temizliği

Ütülerimizin temizliği için ilk etapta ilgilenmemiz gereken alanlar ütülerdeki kirecin temizliğidir. Ve ütü kireci temizliği konusunda ilk başvurmanız gereken şeylerden birisi ise limon tuzu. Her evde bulunan limon tuzu ile ütünüzde oluşan kireç tabakalarını kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle bir su kabının içinde 1 yemek kaşığı kadar limon tuzunu koyarak üzerine 1 fincan da sıcak su ekleyerek karıştıralım. Ardından karışan ve eriyen limon tuzu olan suyunu ütünüzün su haznesine ekleyip ütüyü yüksek derecede çalıştırın. Bu şekilde ütünüzde oluşan kireçlerin dökülmesini sağlayabilirsiniz.

Ütü Tabanının Temizliği

Ütülerimizde kireç lekelerinin yanı sıra tabanlarında da zaman içinde yanmalar ya da yanık lekeleri oluşabilir. Bunun için ihtiyacınız olan en temel iki malzeme ise yağlı kağıt ve tuz. Şimdi gelelim yapmanız gerekenlere. Öncelikle ütü masanızın üzerine fırınlarda kullandığımız bir yağlı kağıdı serelim. Yağlı kağıdın üzerine sofra ya da kaya tuzumuzu serpiştirelim. Ardından ütümüzü fişe takıp ısıtalım. Yeteri miktarda ısındıktan sonra ütümüzü fişten çekelim ve yağlı kağıt üzerine serpmiş olduğumuz tuzları ütülemeye başlayalım. Ancak tuzları ütülerken ütümüzün tabanını çizmemek için çok agresif hareketler yapmayalım. Bir süre tuzları kıyafetlerimizi ütüler gibi ütüledikten sonra ütümüzün tabanını elimizi yakmadan nemli bir bez yardımıyla temizleyelim. Bu arada kullanmış olduğumuz tuz bu işlemi uygularken ütünün alt deliklerine dolmuş olabilir. Bunun için ütüyü hafifçe silkeleyelim ve deliklere sıkışmış olan tuzlardan kurtaralım. Ütünüzün tabanındaki oluşan tüm lekelerden kurtulana kadar bu işleme devam edebilirsiniz.