Sosyal güvenlik mevzuatına göre, bazı hastalıklara sahip olanlar, engelliler veya zorunlu durumlar sebebiyle prim ödemeleri kesintiye uğrayan çalışanlar erken emeklilik olanağından faydalanabiliyorlar. Toplam çalışma yılı, yaş ve ödenen prim miktarı gibi şartlara bağlı olan bu fırsattan tam olarak kimler yararlanabiliyor? Aranan şartlar neler? Ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

ASKERLİK BORÇLANMASI

Sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlamadan önce askerlik görevini yerine getirenler, askerlik borçlanması yaparak sigorta giriş tarihlerini öne çekebiliyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sigorta başlangıç tarihinin askerliğe başlanan tarihe denk olmayacağı, sadece askerlik süresi kadar öne çekildiği. Ödenmesi gereken toplam miktar, SGK'nın belirlediği günlük prim ücretinin, borçlanmak istenen toplam gün sayısıyla çarpılması ile belirleniyor.

DOĞUM BORÇLANMASI

Kadın sigortalılar, sahip oldukları çocuk sayısına göre emeklilik borçlanması yapabiliyor. Her doğum için 720 günlük borçlanma hakkı tanınıyor. En fazla üç çocuk için borçlanma hakkı doğuyor. Genel şartlar ise şöyle:

Elektrik Faturanızda İsminiz Yazıyorsa En Yakın PTT Şubesine Gidin! Faturanızı 216 TL Daha Az Ödeyebilirsiniz! Elektrik Faturanızda İsminiz Yazıyorsa En Yakın PTT Şubesine Gidin! Faturanızı 216 TL Daha Az Ödeyebilirsiniz!
  • Doğum öncesinde SSK girişinin olması
  • Doğum sonrasındaki iki yıl içinde herhangi bir prim ödemesinin gerçekleşmemesi
  • Çocuğun sağ olması (doğum sonrasındaki iki yıl içinde)


ENGELLİ ÇOCUK SAHİBİ OLANLAR

Başkasının bakımına muhtaç olan ve süresiz engelli raporu bulunan çocukların anneleri de erken emeklilik hakkı elde edebiliyor. Çalışma günleri 1 Ekim 2008’den sonra 1.25 gün şeklinde hesaplanıyor. Bu da emeklilik yaşının erkene çekilmesini sağlıyor.

ENGELLİ EMEKLİLİĞİ

SSK’lı veya memur çalışanlardan engellilik oranı en az %40 olanlar vergi indiriminden yararlanarak, erken emeklilik şansı elde edebiliyorlar. Bağ - Kur kaydı 2008 sonrasında olan vatandaşlar için de bu olanak tanınıyor. Dolayısıyla, engelli raporu bulunan ve çalışmaya devam eden kişiler erken emekli olabiliyor.

Erken emeklilik için herhangi bir yaş şartı bulunmuyor. Emekli olmak için gereken sigortalılık süresi ve prim gün sayısı ise engellilik oranı ve işe giriş tarihine göre değişiklik gösteriyor. Çalışma ve prim gün sayısı şartları şöyle:

  • %80 ve üzeri engeli olanlarda 15 sene sigortalılık ve 3600 gün prim şartı aranıyor.
  • Engel oranı %60-79 olanlarda 15 - 18 sene sigortalılık ve 3600 - 4000 gün prim şartı bulunuyor.
  • Yüzde 40 - 59 oranında engelli raporu bulunan bireylerde ise 15 - 20 sene sigortalılık ve 3600 - 4400 gün prim ödeme koşulu aranıyor.

Erken emeklilik hakkından faydalanabilmek için ilk olarak vergi indirimi almak gerekiyor. Bunun için vatandaşların vergi dairesine veya defterdarlığa başvuru yaparak işlemleri başlatması isteniyor. Başvuru sırasında kimlik belgesinin, erken emeklilik başvuru dilekçesinin ve sigortalı çalışan olduğunuzu gösterir belgenin yanınızda bulunması gerekiyor. Sigortalı çalışan olduğunuzu gösteren belgeyi iş yerinizden ya da SGK müdürlüklerinden temin edebiliyorsunuz.