Covid 19 Pandemisinin ardından artık tüm dünya bulaşıcı hastalıklara ilişkin daha duyarlı ve hassas bir duruma gelmiş halde. Bilim insanları tarafından yapılan son açıklamaya göre ise insanlık tarihinin en bulaşıcı ve öldürücü hastalıklarından birisi olan tüberküloz yeniden bu ölümcül düzeyine geri dönmüş durumda. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre tüberküloz 20 yıldır ilk kez küresel olarak artmaya başladı. Tüberküloz testleri pozitif çıkan kişi sayısı ise 2021 yılında 10,6 milyon arttı. İşte haberin detayları!

Bir zamanlar dünyanın başına bela olan hastalıklardan birisi olan tüberküloz, insanlık tarihinin en ölümcül ve bulaşıcı hastalıklarından birisi olarak tanımlanmaya devam ediyor. Ortaya çıkan vakalar, 20 yıldır ilk kez yeniden küresel olarak tırmanış göstermeye başladı. Yapılan istatistiklere göre tüberküloz testi pozitif çıkan kişi sayısı 2021'de 10,6 milyon artış gösterirken umanlar bu konuda uyarıda bulunuyorlar.

Sosyal Medyada Gündem Olan ve "Bilecikli Targeryan" Olarak Anılan Melek Mızrak Subaşı: "Cumhuriyet Kadınlarının..." Sosyal Medyada Gündem Olan ve "Bilecikli Targeryan" Olarak Anılan Melek Mızrak Subaşı: "Cumhuriyet Kadınlarının..."

Covid'den Sonra En Bulaşıcı 2. Hastalık

Uzmanlar yapmış oldukları çalışma ve araştırmalarda hastalığın oldukça ciddi olduğunu ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabileceğini bildiriyor. Hastalığın enfeksiyonel olarak ilk önce akciğerleri etkilediğini söyleyen uzmanlar, bunun yanı sıra mide, kemik, bezler ve sinir sistemi üzerine de ciddi etkileri olabileceği konusunda herkesi uyarıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise hazırlamış olduğu raporla tüm dünyayı tüberküloza ilişkin bilgilendirerek uyarıyor. Örgütün açıkladığı raporda açıklandığına göre 2021 yılında yaklaşık olarak 1,6 milyon insanın tüberküloz nedeniyle öldüğü bildirildi. Verilmiş olan bu rakamlar ve bilgiler de Covid 19 salgınından sonra ikinci en bulaşıcı ve öldürücü hastalık olduğu bildiriliyor.

Erken Teşhis Önemli

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınlamış olduğu raporda belirtildiği üzere, ilaca karşı dayanaklı tüberküloz vakalarının 2020 ve 2021 yılları arasında yüzde üç oranında arttığı duyuruldu. Temmuz ayı içerisinde yapılan bir açıklamada İngiliz bilim insanı, artan tüberküloz vakalarına dikkat çekmişti. Hatta üniversitede bulunan üç öğrenci, hastalıktan ölen biriyle yakın temasa girdiği için sekiz ay sonra test yaptırdığında sonuçları pozitif çıkmıştı. Belirtileri erken teşhis için son derece önemli olan tüberküloz tedavisi erken dönemde başlanırsa oldukça kolay olabiliyor. Hastalığın belirtileri ise şu şekilde:

  • Üç haftadan fazla süren ve genellikle kanlı olan balgamlı öksürük
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Yavaş yavaş kötüleşen nefes darlığı
  • Yüksek ateş
  • Gece terlemeleri
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik