
Kentsel dönüşüm, ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşıyan bir konu. Gerek önceki inşaat mevzuatlarının yetersizliği nedeniyle inşa edilmiş konutların birçoğunun gerekli standartlara sahip olmaması, gerek deprem, sel gibi felaketlerin önümüzdeki yıllarda daha da artacak gerçekler olması nedeniyle, daha sağlam ve daha yüksek standartlara sahip konutlara ihtiyacımız var. Bu kapsamda devlet tarafından desteklenen kentsel dönüşüm projeleri, dönüşüm sırasında bundan etkilenecek her kesimi kapsayacak şekilde hazırlandı. Vakıfbank sunduğu Kentsel Dönüşüm Kredisi ürünü aracılığıyla, dönüşüm sahasında olan veya dönüşüme uğraması gereken her konut için özel faizli bir destek sağlıyor. Banka tarafından sunulan bu kredi ürünü için, ayıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlanan ilave faiz desteği avantajı da bulunuyor.
Vakıfbank Devlet Faiz Destekli Kentsel Dönüşüm Kredisi Kimlere Veriliyor?
Vakıfbank tarafından sunulan kredi, konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri, en az bir yıl riskli yapıda oturmuş kiracılara, riskli yapı olarak tescil edilmiş konutta oturan hak sahiplerinin başka bir mülk almak isteyenlerine veriliyor. Krediden faydalanılabilmesi için, öncelikli oturulan konutun riskli alanda olması ya da risksiz alanda bulunan ancak risk oluşturduğu tescillenmiş olmalıdır.
Riskli alanda bulunan ve kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmiş bölgelerde, tüm hak sahipleri üst limiti 400.000 lira olan bu krediden faydalanabiliyor. Aynı konutta birden fazla hak sahibinin bulunması durumunda, en fazla 2.000.000 TL olmak üzere, her hak sahibi 400.000 TL kentsel dönüşüm kredisi kullanabiliyor.
Vakıfbank Kentsel Dönüşüm Kredisine Nasıl Başvuruluyor?
Krediye başvurmak için banka şubelerine gitmek gerekiyor. Kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilmiş yerlerde faaliyet gösteren şubeler, bu alanda daha deneyimli oluyor ve tüm işlemler daha süratli bir şekilde yapılıyor. Kullanılan kredi için Vakıfbank tarafından uygulanan faiz oranı % 1,29 oluyor. Bu faiz üzerinden standart özelliklerde yeni konut inşa edenler % 0,33 oranında Devlet faiz desteği alabiliyor. A sınıfı verimliliğe sahip yeni inşaatlar da bu destek % 0,41’ e, B sınıfı için % 0,37’ ye çıkıyor. Doğrudan Vakıfbank tarafından uygulanan faiz üzerinden bu oranlarda düşüşler gerçekleştiriliyor ve buna göre ortaya çıkan faiz oranı, kullanılan krediye uygulanıyor.