Geleneksel Türk mutfağının belki de en lezzetli ve en harika lezzetlerinden birisi olan yaprak sarmasını sevmeyen yoktur herhalde. 7'den 70'e herkesin severek yediği yaprak sarması günlük yemeklerin yanı sıra davetlerin, kutlama ve bayram sofralarının da değişmez menülerinden. Ancak yapımı biraz meşakkatli olduğu için çoğu zaman yapmaya üşendiğimiz yemeklerimiz arasında da yer alıyor maalesef. Peki ama yaprak sarması yapmanın kolaylaştırıcı birtakım püf noktalarının olduğunu söyleyecek olursak! İşte sizler için masalarınızın mutluluk kaynağı olacak yaprak sarmanın püf noktaları!
Yaprak ve İç Malzeme Önemli
Yaprak sarmanızın istediğiniz gibi olması için aslında yaprağınızın ve hazırlamış olduğunuz içinizin oldukça büyük bir önemi var diyebiliriz. Bu nedenle sarmanızı ister etli isterseniz de zeytinyağlı yapın bunun için öncelikle yaprağınızın salamurasına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer yaprağınızı taze kullanıyorsanız bir miktar tuzla tatlandırabilirsiniz. Fakat salamura asma yaprağınızın tadı fazla tuzlu ise bu durumda yaprağın tuzunu azaltarak sarma işlemine geçmeniz gerekir. Aksi takdirde sarmanız aşırı tuzlu olur. Bu nedenle de yapraklarınızı dikkatli bir şekilde ılık suyun içine aktararak tuz oranını ayarlayana kadar bekletebilirsiniz.
Diğer yandan yaprağınız kadar sarmanızın içi de önemlidir. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki yaprak sarması için bulgur çok tercih edilen bir iç malzemesi değildir. Pirinçle hazırlayacağınız iç harcınızda da kırık pirinç kullanmaya dikkat edin. Ancak pirincinizi mutlaka önceden yıkayıp fazla suyunu süzdürün ve böylelikle pirinçlerin sert kalmasını engelleyin. Ayrıca eğer iç harcınızda soğan kullanmak istiyorsanız bu durumda soğanınızı çok ince bir biçimde doğramaya ya dikkat edin. Eğer çok ince doğrayamayacağınızı düşünüyorsanız rendeleyebilirsiniz. Ancak eğer rendelerseniz soğanın çıkan suyunu süzmeyi unutmayın.
Sarma ve Pişirme Aşaması
Sarmamızın yaprağını ve içini hazırladıktan sonra şimdi sıra geldi sarma aşamasına. Sarmalarımızı kalem gibi incecik sarmaya özen göstermeliyiz. Fakat yaprağın biçimine göre hafif tombiş, kısa ya da uzun da olabilirler. Sarma esnasında yaprağa koyacağınız için miktarına da dikkat etmelisiniz. Çünkü içimiz pişme esnasında şişeceğinden dolayı eğer çok koyacak olursanız bu durumda yapraklarınızın yırtılmasına neden olabilirsiniz. Diğer yandan sarma esnasında yaprağınızın yırtılmaması için de sararken içeriden mutlaka katlayarak sarın ve ne çok sıkı, ne de gevşek bırakmayın. Pişirme esnasında ise mutlaka sarmalarınızın üzerine bir ağırlık koyun.
Yorumlar