Dünya genelinde yaşanan kuraklık ve Pandemi ile birlikte ülkeler arası krizler, tarım havzalarındaki yatırımları da olumsuz şekilde etkiliyor. Özellikle Türkiye gibi bir tarım ülkesinde 2000’li yıllarda yaşanan tarım üretimindeki düşüşler karşısında devletten önemli destekler geliyor. Çiftçilerin zararlarının karşılanması ve yeni yatırımlarının desteklenmesi amacıyla devletten geri ödemesiz destekler sağlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da 2022 yılında yapılacak çiftçilere ücretsiz destekler açıklandı. İşte 2022 çiftçilere yapılacak hibe desteklerinin ayrıntıları!
2022 Toprak Analizi Desteği
2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan çiftçilere yapılacak geri ödemesiz destek programları arasında en dikkat çekeni ise “Toprak Analiz Desteği” oldu. Bu destek programı, ülke genelinde tarım havzalarında daha verimli ve daha bilinçli ekimlerin yapılmasının sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda toprak analizi desteği bakanlık tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) kaydı olan çiftçilere “50 dekar” başına olacak şekilde otomatik olarak yapılıyor. 2022 toprak analizi desteği tutarı ise 50 dekar başına 40 TL olarak gerçekleştiriliyor.
Çiftçiye Organik Tarım Desteği 2022
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerin organik tarım uygulamalarını tercih ederek, organik üretim gerçekleştirilmesini teşvik edebilmek amacıyla çeşitli destekler sağlanıyor. Bu çerçevede 2022 yılında çiftçilere organik tarım desteği sunuluyor. Bu kapsamda çiftçiler organik tarım yapacakları şehir, ekecekleri ürün gibi çeşitli kriterlere bağlı olarak dekar başına 10 TL’den 100 TL’ye kadar değişen tutarlarda destek ödemesi alıyor.
Tarım Havzalarında Yetiştirilen Ürünlere Fark Ödemeleri
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılı için açıklanan çiftçilere geri ödemesiz destek programı kapsamında tarım havzalarında yetiştirilen ürünlere fark ödemeleri gerçekleştirilecek. Fark ödemeleri bakanlık tarafından belirlenen havzalarda ekilen ürün türüne göre kilogram üzerinden gerçekleştirilecek. Buna göre ekilen ürünlere yönelik kilogram başına fark ödemeleri;
- Yağlık ayçiçeği, kuru fasulye, nohut ve mercimek ekimine 50 kuruş
- Kütlü pamuk ekimine 110 kuruş
- Soya 60 ekimine kuruş
- Kanola 80 ekimine kuruş
- Aspire 55 ekimine kuruş
- Dane mısır ekimine 3 kuruş
- Buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltik ekimine 10 kuruş
- Zeytinyağı ekimine 80 kuruş
- Yaş çay ekimine 13 kuruş
- Dane zeytin ekimine 15 kuruş