Tost makinelerinin kullanım yoğunluğu ve şekli, sürekli olarak çeşitli artıkların üzerinde kalmasına yol açar. Bu durum zaman içerisinde cihazın bozulmasına neden olabildiği gibi, yaptığımız tostların lezzeti açısından da olumsuz ve önemli bir konudur. Dolayısıyla tost makinelerinin, mutlaka belirli aralıklarla temizlenmesi gereklidir. Bu aralıkların sık olması, yapacağımız temizlik işleminin de kolaylaşmasını sağlayan bir ayrıntıdır. Okuyucularımız içini tost makinesini en kolay nasıl temizleyeceklerini öğrenecekleri bir kılavuz hazırladık.

Cihazın Kılavuzunu Okuyun

Tost makinesinin sahip olduğu özellikler, temizlenmesi konusunda büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır. Makinenin kaplamasının teflon, granit veya diğer malzemelerden olması, temizlenmesinde farklı yöntemler kullanılmasını zorunlu kılar. Cihazın kullanma kılavuzunda, temizlik önerileri mutlaka bulunur. Bu önerilere uymanızı tavsiye ediyoruz.

Eğer makinenizin plakaları çıkabiliyorsa, temizlik işlemi biraz daha kolay olacaktır. Çıkarılan plakaların, kaplama malzemesine göre bulaşık teli kullanıp kullanmamaya karar vermeniz gerekli. Teflon kaplamalarda, bulaşık teli kaplama açısından sorun oluşturur. Bu durumda sıcak suyun altında, bulaşık deterjanı kullanarak temizliğin yapılması gerekir.

Herkesin Dört Gözle Beklediği Kara Kış Kapıda! Türkiye 'İzlanda Soğukları'nın Etkisi Altına Giriyor Herkesin Dört Gözle Beklediği Kara Kış Kapıda! Türkiye 'İzlanda Soğukları'nın Etkisi Altına Giriyor

Tost makinelerinde yağ kullanımının yüksek olması, makinelerde ekmek ve gıda artıklarının yanı sıra yağ artıklarının da kalmasına neden olur. Eriyen yağlar, cihaz soğuduğunda biriktiği noktada donar. Bu donmuş yağların temizlenmesi için, bulaşık deterjanı kullanılması zorunludur. Deterjan öncesinde de temizleme suyunun sıcak olmasına dikkat etmeniz, yağların yumuşaması ve daha kolay temizlenmesini sağlayacak önemli bir ayrıntıdır.

Islak Havlu Yardımı Alın

Tost makinesinin plakasının çıkmadığı türlerinde, temizlik için başka yöntemlere başvurmanız gerekir. Plaka üzerinde birikmiş olan ve sıcaklıkla birlikte yapışmış olan artıklar bulunur. Bunları temizlemeye başlamadan önce, makinenizi bir süre ısıtmanızı tavsiye ediyoruz. Isıtarak fişten çektikten sonra, ıslattığınız kağıt havluyu cihaza koyup plakaları kapatmanız gerekiyor.
Islak kağıt havludaki nemin buharlaşması sonucunda, plaka üzerinde tüm kirlerinde yumuşaması sağlanıyor. Ardından bulaşık deterjanı ve bulaşık süngeri kullanarak temizliği daha kolay yapabilirsiniz. Sabit kaplamaya sahip olan makinelerde de, kaplama cinsi büyük önem taşır. Kaplamanın teflon olduğu durumlarda, dikkatli temizlik yapılması gerekir. Kaplamaların çizilmemesi için, bulaşık süngerinin sadece sünger kısmı kullanılmalıdır.