Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya, doğum oranlarının azlığı, yaşlanan nüfus gibi sorunlara sahip. Bu durum bu büyük ekonominin yakın gelecekte yaşayacağı insan gücü sıkıntısını da beraberinde getiriyor. 2. Dünya Savaşı sonrasında, neredeyse tamamen yıkılan ve aynı zamanda genç nüfusunu da büyük orada kaybeden Almanya, göçmen işçi alımı yoluna başvurmuş ve kısa süre içerisinde yeniden dünyanın lokomotif ekonomilerinden biri haline dönüşmüştü.
O tarihlerde insan gücü ihtiyacını göçmen işçiler yoluyla karşılayan Almanya, yakın gelecekte oluşacak sıkıntılar için yeniden aynı yola başvurmaya karar verdi. Yapılan projelendirmeye göre, çok çeşitli alanlarda hizmet alabilecekleri 1.5 Milyon düzeyinde göçmen işçi alımı yapılmaya başlandı.
Almanya Hangi Mesleklerden İşçi Alımı Yapıyor?
Almanya göçmen işçi konusunda 50’ li ve 60’ lı yıllarda çok sayıda Türk işçiyi ülkeye almış ve o zaman Almanya’ ya göçmen işçi olarak giden Türkler günümüzde 2 milyona yakın bir nüfus oluşturuyor. Türk iççilerin sağladığı verimlilik, bu seferde göçmen işçi alımında en büyük payın Türkiye’ den yapılması düşüncesine neden oluyor.
Pek çok meslek alanında insan gücü eksiği giderek artan ve yapılan planlamalara göre ileride artacak sektörlerden işçi alımı yapılacak. Bu meslekler arasında mühendis, doktor, öğretmen ve benzeri alanlar olduğu gibi, fabrikalarda üretim işçisi, temizlik işçileri, inşaat işçisi gibi meslek alanlarından da alımlar yapılıyor. Dolayısıyla her meslek grubundan Almanya’ da göçmen işçi olarak çalışma şansı bulunuyor.
Almanya Göçmen İşçi Aylıkları 4.000 Euro’ dan Başlıyor
Farklı meslek gruplarında alınacak göçmen işçiler için ödenecek en düşük işçi aylığı 4.000 Euro olacak. Çalışılan meslek grubuna göre değişen aylıklar, en düşük 4.000 Euro ile başlıyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya’ nın bu gücünü koruması için mutlaka çok sayıda göçmen işçi alması zorunluluğu bulunuyor. Daha önceki deneyimlerinden hareketle, en büyük soru kültürel uyum olarak öne çıkıyor. Kültürel uyum ve çalışma verimi konusunda Türk göçmen işçiler öne çıkıyor. Bu sebeple önümüzdeki 5 yıllık süre içerisinde alınacak milyonlarca göçmen işçinin büyük bölümü Türkiye’ den karşılanacak.
Yorumlar